Proč můj pes kulhá?

Kulhání může ovlivnit psy všech věkových skupin i plemen, proto je možné, že se s ním budete někdy během života vašeho chlupáče potýkat i vy. Tento problém by se neměl zanedbávat a stojí za to zjistit příčinu co nejdříve. Čím dříve bude poskytnuta pomoc a léčba, tím dříve se váš pes bude cítit lépe, uzdraví se a bude mít chuť si zase s vámi hrát.

Jak poznat kulhání?

Kulhání může mít mnoho příčin, které se budou v chování psa také odlišně projevovat

  • Nejprve můžete vnímat nechuť k dlouhým procházkám, pomalejší chůzi nebo častější odpočinek. Postupem času, kdy bolest stoupá, začíná být pes smutný a má potíže i se vstáváním.
  • Po úrazech je váha psa nerovnoměrně rozložena na zdravé končetiny, což může ústit v kulhání způsobené ulevováním si.
  • Náhlá a silnější bolest způsobí rychlé zvednutí nemocné končetiny nad zem (například při došlapu na ostré těleso při procházce).

Pečlivé sledování a znalost pohybů vašeho mazlíčka je klíčové pro brzké rozpoznání tohoto problému a zahájení léčby.

Druhy kulhání

Kulhání u psů můžeme rozdělit na chronické a náhlé v závislosti na době vzniku prvních příznaků. Toto rozdělení do jisté míry již naznačuje možné příčiny bolesti.

Chronická kulhání se obvykle objevuje pomalu a příznaky se postupně zhoršují. Často jsou spojovány s chronickými záněty, poruchami kloubů, vazů a jiných struktur souvisejících s pohybovým aparátem

Akutní kulhání, jak název sám vypovídá, se objeví rychle, většinou v důsledku úrazu. Často jsou pro majitele psa důvodem k znepokojení, protože způsob, jakým se pes pohybuje, se náhle změní. I jednoduchý každodenní skok z pelíšku nebo křesla může způsobit psovi potíže a bolest.

Příznaky, které nelze ignorovat: viditelný otok, horká končetina na dotek, zjevná zlomenina nebo vykloubení, krvácení z rány nebo pokud pes není schopen sám vstát. Při těchto příznacích neprodleně kontaktujte veterináře!

pes-kulhani

Víte, jaké jsou nejčastější příčiny zranění domácích zvířat? Čtěte dál a dozvíte se, na co dát pozor.

Zranění u psů, která mohou zapříčinit kulhání

  • Nadměrná námaha - při delších procházkách nebo divokých hrách s dalšími psy si může váš chlupáč přetížit klouby, což může způsobit bolest a následné kulhání. Příznaky obvykle rychle odezní, stačí nechat psa odpočinout a příště dát pozor na přehnanou námahu.
  • Zánět Achillovy šlachy
  • Svalový zánět
  • Poranění nervů - může vést k paralýze končetin, pes pak táhne končetinu za sebou, někdy se vyskytuje u diabetických psů.
  • Zranění polštářků a drápků - cizí těleso nebo poranění na polštářcích způsobí bolest a pes nechce zatěžovat tlapku. V zimě pak také stojí věnovat pozornost péči o psí tlapky. Problémy s pohybem často vyplývají také ze zarostlých drápků nebo jejich nadměrné délky.
  • Nemoci kostí - zlomeniny, nádory, záněty
  • Infekce - infikované rány nebo septické záněty, které se mohou snadno zhoršit
  • Kousnutí druhým zvířetem nebo hmyzem - např. borelióza se může později projevit jako artritida.
  • Onemocnění kloubů - onemocnění u psů malých i velkých plemen se často objevují bez ohledu na věk zvířete

 Mezi jedno z nejčastějších onemocnění kloubů patří dysplazie loketního kloubu, která brání pohybu hrudních končetin. V důsledku abnormálního vývoje loketního kloubu je v jeho prostoru volný fragment, který tento kloub poškozuje a způsobuje bolest. Je přímou příčinou degradace a výsledkem je, že pes kulhá. To se nejčastěji vyskytuje u velkých psích plemen, jako např. německý ovčák, zlatý retrívr, rotvajler, atd.

Dysplazie kyčelního kloubu je dědičné vývojové onemocnění a postihuje také většinou velká psí plemena. Vliv na vývoj tohoto onemocnění má i prostředí či strava. Onemocnění je způsobeno relaxací kloubního pouzdra nebo vazů. Stehenní hlavice by správně měla zapadat do kloubní jamky. Toto onemocnění vyřazuje jedince z dalšího chovu. Vždy si při pořizování štěněte dejte pozor na toto onemocnění.

NÁŠ TIP: Trápí vašeho psího kamaráda bolesti pohybového aparátu? Zvažte pořízení ortopedického pelíšku či zdravotního lehátka.

zdravotni-lehatko-pro-psy

 

Co dělat, když u svého psa zaznamenáte kulhání?

Nepřecházejte první příznaky

Pokud váš pes kulhá při chůzi, sledujte ho a zkuste udělat krátké video, na kterém budou vidět problémy při pohybu. Záznam se může hodit, až půjdete k veterináři. Prozkoumejte psí tlapku, zda nenajdete například trn, který kulhání může způsobit. Prohmatejte končetinu od shora až po drápy a věnujte pozornost tomu, jak pes reaguje na dotek určité oblasti - může kňučet, vrčet nebo zvedat tlapku.

Všem pejskům, které občas nějaké bolesti pohybového aparátu trápí, může prospět rehabilitace a cvičení. Více se dočtete v článku o Dornově metodě pro psy.

V každém případě nic nezkazíte, když rovnou vyrazíte ke svému veterináři, který vám poradí, případně opatří rentgen, který může příčiny objasnit. 

Prevence pohybových poruch je do značné míry ovlivněna na správné výživě psa a prevenci obezity, aby byl zajištěn jeho správný růst. Správné množství cvičení a pohybu také posiluje svalový systém zvířete, což předchází různým zraněním a snižuje náchylnost ke zlomeninám.