Psí sympaťák - německý boxer

Chcete se starat o energického mazlíčka střední velikosti? Máte rádi žíhané nebo plavé boxery, ale nejste si jisti, zda takové psí plemeno k vám do rodiny zapadne? Seznamte s nejdůležitějšími informacemi o tomto psím plemeni.

Špetka historie

Německý boxer je relativně mladé plemeno. Jeho předci byli psi využíváni k lovu medvědů a divokých prasat. Jejich úkolem bylo znehybnit oběť pevným uchopením a držet ji, dokud ji lovec nezabije. 

Boxeři působili také jako obranní psi. Díky své síle byli také využíváni k boji s býky. Když byly boje se zvířaty zakázány a lov s bojovými psy zastaven, byl jejich osud vážně zpochybněn. Naštěstí se našli obdivovatelé tohoto plemene, kteří se rozhodli použít tyto psy jako ochranné psy. Tato změna měla klíčový dopad na změnu povahy psa.

Počátky moderního plemene sahají do druhé poloviny 19. století. V roce 1895 se boxer poprvé objevil na výstavě v Mnichově a v roce 1896 byl založen německý boxerský klub, který existuje dodnes. O několik let později došlo k ustanovení prvního standardu plemene, který byl poté několikrát upraven. Bohužel, stejně jako u jiných plemen psů, druhá světová válka způsobila zmatek v boxerské populaci.

Podle rozdělení plemen psů Mezinárodní kynologickou organizací (FCI) patří německý boxer do skupiny II. - pinčové, knírači, plemena mollosoidní a švýrarští salašničtí psi.

nemecky-boxer

Odvážný a loajální ochránce

Německý boxer je sebevědomý pes se silným charakterem a vyrovnanou povahou. Má skvělý temperament, je energický a veselý. Jeho oddanost majiteli, loajalita a něha jsou dobře známy. 

Je citlivý na zvýšený hlas a změny v chování členů domácnosti, a proto se necítí dobře v hlučných domácnostech. Také nerad zůstává dlouho sám. Německý boxer štěká málo, ale vydává celou řadu dalších zvuků. Rovněž jasně signalizuje své potřeby, zranění nebo malátnost. 

Německý boxer velmi dobře vychází s dětmi a vždy se těší na společnou zábavu. Je to zdatný a aktivní pes. Krátká procházka tomuto psu nestačí, potřebuje mnoho pohybových aktivit a duševní stimulaci. 

Bdělost, smělost a odvaha dělají z boxerů perfektní obránce. Zároveň nejsou příliš agresivní a obvykle se omezují na varovné zavrčení, ale v případě potřeby přistoupí i k důraznější reakci. Německý boxer je od přírody přátelský k cizím lidem, pokud je jejich majitelé akceptují. Pozor si dávejte na jiné psi, k těm boxeři nejsou příliš tolerantní. Pes samec obtížně snáší přítomnost jedince stejného pohlavía stejně dominantní povahy ve své oblasti. 

O německém boxerovi přehledně a v krátkosti

  • Jedná se především o rodinného psa.
  • Boxer je inteligentní chlupáč a je prakticky všestranný.
  • Vhodný také jako pracovní, hlídací, obranný a společenský pes.
  • Velmi rád se učí a přitom se baví.
  • Německý boxer je vhodný pro sporty jako agility a poslušnost.
  • V některých zemích se běžně používá v záchranných a jiných službách.
  • Můžete ho také potkat jako pomocného psa.

nemecky-boxer-psi-plemeno

Zdraví na prvním místě aneb co hrozí boxerům?

Boxer je bohužel náchylný k řadě dědičných chorob. Toto plemeno je citlivé na vysoké a nízké teploty. Vzhledem k mírně zkrácené tlamě by měl být pes v létě chráněn před přehřátím tím, že mu poskytnete chladné místo nebo chladící podložku k odpočinku a neustálý přístup k čerstvé pitné vodě. V takové dny byste měli také omezit fyzickou aktivitu a chodit na procházky brzy ráno nebo pozdě odpoledne.

Nedostatek podsady činí tohoto psa také méně odolným vůči chladu - rychlé změny teploty vzduchu mohou způsobit rýmu. V mrazu stojí za to boxerovi zimní obleček nebo vestu, které mu poskytnou další ochranu.

Boxer je náchylný k dysplazií kyčlí a loktů. U tohoto plemene se mohou také objevit kardiologické problémy a rakovina - ty se bohužel u boxerů vyskytují častěji než u jiných plemen. Mohou existovat kožní a potravinové alergie nebo oční choroby. Mnohým z výše uvedených onemocnění se lze vyhnout dodržováním správné stravy, udržováním vašeho psa aktivním životním stylem a pravidelným sledováním jeho zdraví. Německý boxer se může klidně dožít až 12 let.

A co jste o německém boxerovi nejspíše nevěděli?

Zajímavosti z boxeřího světa

Věděli jste, že:

  • psí plemeno německý boxer líná po celý rok?
  • asi 10% zástupců tohoto plemene jsou bílí boxeři, kteří jsou FCI označováni za vadně zbarvené? Podle standardu je bílá barva přípustná, ale nesmí přesahovat ⅓ povrchu těla a pokud není její rozmístění nápadně asymetrické.

Jaké tedy vlastně psí plemeno německý boxer je? Pojďme si na závěr shrnout jeho plusy a mínusy.

Nevýhody:

  • srst líná po celý rok,
  • samec boxera bývá agresivnější vůči ostatním psům stejného pohlaví,
  • rozlévá vodu při pití,
  • velmi energetický, může se chovat až divoce.

Výhody:

  • oddaný rodině,
  • veselý a plný energie,
  • dobře vychází s dětmi,
  • funguje dobře jako obránce,
  • přijímá další malé domácí mazlíčky,
  • může vynikat v psích sportech,
  • snadná péče.

Německý boxer je prakticky univerzální pes, vhodný do každé rodiny, za předpokladu, že se majitel podílí na výchově a životě svého mazlíčka. Psi tohoto plemene jsou velmi přítulní a rádi to ukážou své rodině. Silné a emocionální pouto, které se vytváří mezi boxerem a jeho majitelem, bude trvat roky! Pokud jste zvážili pro a proti, a jste přesvědčeni, že budete pro boxera dobrým páníčkem, pak nezbývá nic jiného než vybrat to pravé štěně boxera pro vás.