Psí senioři - jak zajistit chlupáčům šťastný důchod?

Péče o psa je velká zodpovědnost. Když si vezmete domů štěně, musíte být připraveni, že  jednou také zestárne. Pamatujte, že psí parťák  je vám celý život věrný a že jeho přátelství s věkem neklesá. Starší pes vyžaduje od člověka velkou pozornost a určitou dávku empatie. Ne každý ví, jak se o takového psího seniora starat a mnoho lidí také nechápe, že v určitém věku má pes specifické potřeby.

Ve srovnání s lidmi je život psa velmi krátký. Stárnutí je všeobecně velmi těžké téma. Víte, jakou péči vyžaduje starší pes? Jste si jisti, že víte, jak se starat o svého starého psa? Zveme vás k přečtení článku, který je věnovaný stáří psa.

Od kdy je pes starý?

Říká se, že pes se může dožít až dvaceti let. Dlouholetí mazlíčci jsou však výjimkou a délka života psa závisí do značné míry na plemeni psa a obvykle se pohybuje mezi deseti a šestnácti lety. Lze také pozorovat, že menší psi obvykle žijí déle než velcí psi. Zástupci některých plemen, jako třeba teriéři, jsou tedy považováni za seniorské kolem deseti let. Ostatní, například chrti, kolem sedmi nebo osmi let. 

Důležité jsou také individuální podmínky a onemocnění. Proto je těžké definovat přesný okamžik, kdy lze psa nazvat seniorem. Můžeme však předpokládat, že pokud pes přežil dvě třetiny předvídatelné délky života svého plemene, začíná již stárnout.

Psí tělo stárne jako lidské, ale rychleji.

  • Vlasy při nedostatku melaninu zmatní a ztratí pigment. Pejsek začne šedivět.
  • Kůže s věkem ztrácí pružnost a elasticitu. Začnou se objevovat znaménka a hrbolky pod kůží.
  • Stav zubů se mění. Řezáky se opotřebovávají, poté vypadnou první premoláry. Sevření čelisti je stále slabší.
  • Z úst a pod ocasem vycházejí pachy, které by možná zvedly i mrtvého z hrobu
  • Velcí a těžcí psi začínají mít problémy s klouby. Je pro něj stále obtížnější vstávat a vykazuje mnohem menší fyzickou aktivitu.
  • Srdce už nebije stabilně, ledviny už tak dobře nefiltrují, atd.

 

Říká se, prevence je lepší než léčba, a je to pravda! A platí to i pro psy. Problémům ve stáří se lze vyhnout nebo alespoň zmírnit příznaky.


stary-pes_1

Jak se starat o starého psa

    • Zajistěte pravidelné návštěvy veterináře, minimálně jednou za rok stojí za to zkontrolovat zdraví vašeho starého psího parťáka. Mnoho nemocí je skryto a některé příznaky mohou být přehlíženy.
    • Kontrolujte hmotnost psa, zejména pokud jde o nadváhu. Pokud pes hubne, poraďte se také s veterinářem.
    • Krmte staršího psa vhodným krmivem, krmivo pro starší psy by mělo mít především snížené množství bílkovin, ale také tuků.
    • Obohacujte stravu psa o mastné kyseliny DHA a EPA, jsou skvělé pro psy, kteří mají problémy s klouby.

 

  • Čistěte psovi zuby! Uvnitř úst se mohou tvořit zánětlivá ložiska, např. způsobená nahromaděním kamene.

 

  • Zabavte svého psa, třeba házením hraček.
  • I starší pes by se měl hýbat nebo cvičit, optimální množství cvičení a procházek přizpůsobte velikosti, zdraví a věku psa.
  • Poskytněte správné místo k odpočinku - přizpůsobené velikosti psa a jeho případným neduhám. 

 

Jak zpříjemnit psovi stáří?

Jak pes stárne, jeho návyky se budou měnit. Bude více spát a čím dál méně se věnovat fyzické aktivitě. Starší psi vyžadují mnohem delší odpočinek a mělo by jim být umožněno odpočívat. 

TIP: Ujistěte se, že váš psí senior má pohodlné místo a vhodný pelíšek na spaní, ve kterém se cítí bezpečně. Starší psy mohou ocenit ortopedické pelíšky. Vhodné je také zdravotní lehátko, obzvlášť pro psy, kteří mají problémy s klouby - z vyvýšené psí postele se jim bude mnohem lépe vstávat.

Nedovolte však psovi, aby se úplně vzdal pohybu. Nenuťte ho k dlouhému běhání nebo namáhavým hrám, ale pamatujte na každodenní procházky a zkuste ho povzbudit k malé zábavě.

Starší psi mívají problémy s klouby, srdcem nebo páteří a neměli by sami chodit po schodech nahoru a dolů. Jejich stav se pomalu, ale jistě zhoršuje. Snížíte tak riziko, že jednoho dne spadne a vážně si ublíží.

Znepokojivé chování psa může také naznačovat onemocnění, které lze léčit či dokonce vyléčit. Může se jednat o onemocnění ledvin nebo třeba cukrovku. Starší psi nemají dostatečnou imunitu a někdy mohou mít i žaludeční a střevní potíže.

Důležitá je také péče o zuby a dásně psího seniora. U starších psů zuby často hnijí nebo vypadávají, což jim ztěžuje a způsobuje výše zmíněný zápach z úst. Pokud váš mazlíček není zvyklý na čištění zubů, může být na to už příliš pozdě. Existují však speciální přípravky, které se přidávají do vody nebo krmiva a také měkké tyčinky na čištění zubů, které jsou přizpůsobené potřebám starších psů.

Dieta a vhodné krmivo pro staršího psa

Metabolismus psa se mění s věkem. Měnící se poptávka po živinách, menší aktivita, tendence přibírat na váze a nemoci související se stářím znamenají, že by se měla upravit i strava psa.

Starší pes by měl přijímat o něco méně kalorií než mladý a aktivní pes. Měl by častěji jíst, kvůli pomalejšímu vstřebávání živin. Proto je nejlepší dávat mu několik menších porcí místo dvou větších. Jídlo by mělo psovi dodat bílkoviny na posílení svalů a vitamíny. Stojí za to prozkoumat nabídku krmiva určeného pro starší psy - tj. obsahující látky, které starší psi potřebují. Pokud si jídlo pro psa připravujete sami, ujistěte se, že jsou snadno stravitelná. Vyvarujte se dávat svým čtyřnohým mazlíčkům nezdravé jídlo. Místo toho mu dopřejte jednou za čas přírodní pamlsek, nejlépe měkký a obsahující více bílkovin, například hovězí ucho nebo hovězí průdušnici.

Pokud má váš pes vážné zdravotní problémy, zejména s ledvinami, je nutné dietu konzultovat s veterinářem.

 

Nejdůležitější je však projevit psovi lásku a trpělivost, která je ve stáří potřeba možná více než kdy jindy.

 

Co dodat na závěr… milujte své čtyřnohé kamarády. Ať jsou staří nebo nemocní. Nezavrhujte je jen proto, že jsou pomalí a vypadává jim srst. Věnovali vám celý svůj život, projevovali respekt a lásku. A proto jim zajistěte důstojné stáří plné lásky.