Klíšťata mohou zkomplikovat život i vašim psům

S příchodem jara a souvisejícím oteplením se zvyšuje i výskyt neoblíbených a nebezpečných breberek - klíšťat. Ale do přírody se svým hafanem musíte, proto jsme pro vás připravili tipy, jak psí kamarády před klíšťaty chránit.

Jak chránit psa před klíšťaty

Způsobů, jak chránit psa před klíšťaty je hned několik. Účinnost těch nejlepších antiparazitik se pohybuje okolo 90 %, proto nezapomínejte ani na pravidelnou kontrolu psa, protože žádný přípravek vám bohužel nezajistí absolutní ochranu.

Stejně jako pro lidi, tak i pro psy existují repelenty ve formě sprejů, které se musí aplikovat před každou procházkou. Takové repelenty mohou být vhodným doplňkem například k obojkům.

Obojky mají trvalejší fungování, které je založeno na principu postupného uvolňování látek do kůže a srsti psa. Velkou výhodou obojků je jejich dlouhodobější účinnost, která je 7 až 8 měsíců. Obojky se doporučují pejskům, kteří žijí na zahradě nebo dvorku.

Další možností, jak pejska před klíšťaty a dalšími parazity chránit jsou tzv. spot-ony nebo pipety, které se vetřou do kůže psa na zádech a následně účinkují až 2 měsíce. 

pes-klistata

Na co si dát pozor

Největší riziko na vás číhá při procházkách po loukách a ve vysoké trávě - na takových místech se klíšťata vyskytují nejvíce. Největší nebezpečí číhá v přenosu různých nemocí, které mohou být pro pejsky nebezpečné.

Čím dříve klíště na pejskovi najdete a odstraníte, tím nižší bude riziko přenosu nemocí. To platí zejména pro boreliózu. Přenos borelie trvá nejméně 12 hodin. Pokud tedy klíště odstraníte důkladně a včas, je přenos infekce velmi nepravděpodobný. Dejte si ale pozor, abyste klíště odstranili celé a na srsti pejska nezůstal ani kousek kusadla klíštěte, i tímto způsobem se může bolerióza přenést.

TIP: Proti borelióze je možné očkovat i vaše čtyřnohé kamarády. Očkování se provádí v zimě a nejlépe bude, když se o možnostech poradíte s vaším veterinářem.

Další nemocí, kterou  klíšťata postupně rozšiřují už i v našich končinách, je babezióza. Babeziózu neboli horečku Q přenáší na psa jednobuněčný parazit klíštěte Bambesia, který infikuje červené krvinky. Projevuje se nenápadně únavou se střídavě zvýšenou teplotou, nebo jako těžké onemocnění s vysokou horečkou, slabostí, bledými sliznicemi a rychlým kolapsem.

Jak správně klíště vyndat

Nejsnadnější způsob je použití pinzety nebo podobného speciálního nástroje, kterých už existuje na trhu celá řada. S pinzetou můžete opatrně vytáhnout klíště, dejte si pozor abyste klíště vyndali opravdu celé, včetně kusadel. Před vyndáním klíště nijak nemačkejte, mohlo by se stát, že klíště vyloučí obsah žaludku a s ním i nebezpečné infekce. V každém případě se vyhněte olejům, lepidlům, odlakovačům na nehty a podobným tekutinám. Mohou způsobit zvracení klíštěte, a tím pádem se po poranění dostanou do těla vašeho pejska některé tekutiny z těla klíštěte.

pinzeta

  • Použijte pinzetu na vytahování klíšťat.
  • Přiložte ji co nejblíže ke kůži pejska.
  • Pinzetou uchopte klíště a vytáhněte ho.
  • Zkontrolujte, zda je klíště celé venku.
  • Ránu vydezinfikujte a pravidelně kontrolujte. Pokud kůže kolem rány zrudne, může to předznamenávat některé onemocnění. 
  • Pokud se u pejska objeví některé příznaky (horečka, slabost..), nechte jej prohlédnout veterinářem.

A jak se klíšťatům bráníte vy a vaši pejsci? Sledujte nás na našem Facebooku a můžete přispět inspirací pro ostatní.