Když se psi poperou

Jistě se vám již někdy stalo, že jste přihlíželi rvačce dvou psů. Pokud váš pes nebyl zrovna hlavním aktérem, mohli jste poklidně odejít pryč, ale co dělat, když se váš chlupáč stane obětí nebo dokonce viníkem? 

Naštěstí je většina bitek mezi psy jen “hrou”, která není doprovázena vážným kousáním. Vrčení, cenění zubů a další projevy sice vypadají strašlivě, ale jeden ze psů se většinou pokusí udělat krok zpět a na opravdovou rvačku nedojde. Ale co byste měli dělat, když se vám pes vymkne z rukou? Jak oddělit dva psy, kteří se perou?

Co dělat, když se psi poperou?

  1. Nekřičte a nepropadejte panice - většina psích šarvátek skončí během několika sekund.
  2. Neběhejte mezi psy, kteří se perou - můžete se zranit nebo boj zintenzivnit
  3. Krok stranou a zavolejte svého psa - možná ztratí zájem o druhého psa a bude vás následovat

Pokud se boj mezi psy stane akutnější:

  1. Zkuste psům zvednout zadní nohy.
  2. Vydejte opravdu hlasitý zvuk - nejlépe například píšťalkou.

A hlavně myslete na svou bezpečnost. Nestrkejte mezi psy ruce - pokud by zranili i vás, situaci nepomůžete. Pamatujte, že psi, kteří se divoce perou nebo mezi sebou bojují se stávají “slepými a hluchými” vůči všemu. V zápalu boje vás může dokonce i váš vlastní pes kousnout, poškrábat nebo udělat jiné vážné zranění. Pokud nejste schopni bezpečně odtáhnout jednoho psa, pokud pes nereaguje na žádné povely ani hlasité zvuky, můžete například hodit na psy přikrývku nebo bundu. Pak by měli být dost zmatení, aby se rozešli a boj ukončili. 

Co dělat po skončení psí bitvy?

Po skončení boje:

  • Uklidněte svého psa.
  • Pečlivě zkontrolujte, zda nedošlo ke zranění.
  • Pokud máte pochybnosti, vezměte psa na kontrolu k veterináři.

psi-kdyz-se-poperou

Víte, co je nezbytné zjistit od majitele psa, který způsobí poranění vašemu psímu miláčkovi? 

  • Pro majitele psa platí zákonná povinnost, že pes musí být do tří dnů vyšetřen a druhá kontrola musí proběhnout do pěti dnů. Pokud toto nařízení bude majitel ignorovat hrozí mu pokuta ve výši 1000 Kč. Pokud však věc půjde do správního řízení, pak hrozí pokuta až 30 000 Kč.
  • Další povinností majitele je povinná vakcinace psů proti vzteklině.

Co když můj pes napadne jiného? Jak nesu zodpovědnost?

Odpovědnost za psa nese osoba, které pes patří, tj., slovy zákona vlastník psa.

Níže uvádíme příklad konfliktu a jeho řešení dle zákona:

Pokud dojde ke konfliktu dvou psů dvou různých vlastníků, nelze automaticky dovozovat, že pachatelem přestupku je vlastník psa, který z konfliktu vyjde vítězně. Pachatelem přestupku je vlastník útočícího psa. Dispozice psa jsou pro určení osoby odpovědné za spáchání přestupku irelevantní. V praxi může nastat rvačka mezi jezevčíkem a dogou, pokud incident vyvolal jezevčík, pachatelem přestupku bude jeho vlastník. 

V souvislosti s předchozím odstavcem si dovolím poukázat na iniciativy probíhající v letech 2000 až 2013, směřující k prosazení tzv. „psích zákonů“, které měly mj. za cíl omezení nabytí vlastnického práva ke psu v závislosti na jeho rase a zatěžování chovatelů vybraných plemen větším množstvím veřejnoprávních povinností.

Tato právní úprava se měla týkat chovatelů tzv. nebezpečných plemen, které příloha k návrhu zákona č. 805/0 vymezila následovně: „Za nebezpečného psa se považuje jedinec, který je křížený nebo čistokrevný příslušník plemene: Americký stafordšírský teriér, Stafordšírský bulteriér, Bulteriér, Argentinská doga, Brazilská fila, Dobrman, Rhodéský ridgeback, Rotvajler. Za nebezpečného psa se považuje i jedinec, který je křížený nebo čistokrevný příslušník skupiny psů, která je obecně známa jako pitbulteriér.“ [21]

Tato iniciativa nebyla realizována kvůli protestům veřejnosti. Vytýkána jí byla zejména nadbytečnost, nesystémovost a neodbornost. K tomuto je nutné zdůraznit, že nebezpečná plemena nebyla ani vymezena podle statistiky nejčastějších agresorů.

Zdroj: www.pravniprostor.cz

 

Závěrem lze poradit zvýšenou pozornost ke svému okolí. Většině nepříjemných situací se dá předejít obezřetností. Pokud máte nezvladatelného psa, vyvarujte se jeho pouštění na volno a zajistěte nápravu pod odborným cvičitelem. Obecně můžete také zvážit možnost, zda se vám nevyplatí psa  zahrnout do svého pojištění. 

Přejeme vám i vašim psím kamarádům příjemné a bezpečné procházky.