Vyběhněte letos i se svým psem aneb canicross v roce 2019

Možná vás sluneční paprsky vybízejí k rostoucí aktivitě a stejně tak i vašeho psa. Co takhle pořádně protáhnout tělo a zkusit letos společně vyběhnout třeba na canicrossové závody?

Krátce o canicrossu

Běh se psem neboli canicross je oblíbená aktivita sportovně založených páníčků a jejich psů, o které jsme již dříve na našem blogu psali. Pes na sobě má speciální postroj a je spojen s člověkem dlouhým vodítkem vedoucím k pásu okolo beder. Pes člověku táhne a  reaguje na slovní pokyny svého páníčka.

pes-sport

Chci závodit - jak na to?

Nastudujte si propozice konkrétního závodu, na který se chcete přihlásit. Z praktického hlediska vám doporučujeme zvážit následující aspekty.

Výbava pro vás i psa

Samozřejmostí je speciální postroj, který umožní psovi vás pohodlně táhnout. Dále bude potřebovat speciální vodítko s amortizérem - délka tažné šňůry by v nataženém stavu neměla přesahovat 2 metry, aby se vám se psem dobře manipulovalo, což platí především u hromadných startů.

Sobě zajistíte pohodlí a kvalitní výkon, pokud si pořídíte bederní pás určený pro canicross. Díky pásu bude tah vašeho psa rovnoměrně rozložený a poletíte jako vítr. Samozřejmostí je běžecké oblečení a kvalitní obuv.

beh-se-psem

Věk a chování psa

Nesocializovaný a nebo dokonce agresivní pes bude na závodech samozřejmě velkým problémem. Pokud tedy se svým psem běháte po lesích, ale nesetkáváte se s větším množstvím cizích lidí a psů, tak na tom určitě zapracujte. Konflikty mezi psy během závodu mohou zanechat dlouhodobé následky na psychice psa a mohou vést až k vyloučení ze závodu.

Na závodech můžete startovat se psem starším 12 měsíců. Dejte svému psovi dostatek času pro fyzický i psychický rozvoj, vrátí se vám to v mnoha dalších naběhaných letech, kdy bude zdravý a spokojený.

Vydejte se na závody

Během roku se koná spousta závodů po celé České republice, kde můžete poměřit své síly s dalšími běžci, nasbírat zkušenosti a hlavně motivaci do dalších běžeckých tréninků. Vybrali jsme pro vás následující tři tipy:

Přes dostihové překážky

Na pardubickém dostihovém závodišti můžete i se svým čtyřnohým parťákem 11. května překonat pár překážek a zaběhnout si 5 nebo 20 kilometrů.

Trail skrz ovocné sady

Neobvyklá trasa vás provede skrz ovocné sady v Nebílovech poblíž Plzně. Vyražte na tento závod, který se bude konat 19. května a jistě nebudete zklamáni!

Lesem i přes překážky

V Kolesách u Kladrub nad Labem si můžete zaběhnout příjemnou trasu na 5 km, která převážně vede po lesních cestách a pěšinách. Závěrečná část vás bude obohacena překáždami dostihového závodiště.

 

Těžko na cvičišti...

Při tréninku myslete na to, že běhání musí vás i vašeho pejska především bavit. Jakmile psovi tahání znechutíte, bude velice těžké znovu najít potřebné nadšení. Trénink připravte psovi zábavný a rozmanitý a pokud máte štěně, nechte jej nejprve dospět, než začnete s pravidelným tréninkem.

 

Při tréninku samozřejmě nepodceňujte socializaci svého psa. Pohodový a vyrovnaný pes s vámi zvládne závody levou zadní, zatímco vystresovaný nebo agresivní jedinec by vám připravil krušné chvíle.

 

Přejeme vám příjemné chvíle strávené s vaším psím kamarádem nejen při běhu!