Dogfrisbee - zábava pro vás i vašeho psa

Už jste si někdy házeli s létajícím talířem, kterému se říká frisbee? Je to velká zábava a zároveň sport, při kterém protáhnete své tělo. A teď si představte, jak byste si něco takového užili i s vaším pejskem. Pokud máte čtyřnohého kamaráda, který miluje aportování a pohyb, je v dobré kondici a chce s vámi spolupracovat, tak máte skoro vyhráno! Teď už jen sehnat vhodný disk a začít trénovat.

O co vlastně jde?

Dogfrisbee je sport, který hraje člověk a pes tvořící dohromady jeden tým. Psovod vyhodí disk a pes by měl, nejlépe ve vzduchu, disk chytit.  Se psem můžete provádět i různé triky, které přizpůsobíte psovi a jeho kondici.

dogfrisbee

Kde se vzal?

Za vznikem dogfrisbee se skrývá téměř hollywoodský příběh. Američan Alex Stein si pořídil v roce 1971 psa jménem Ashley, u kterého brzy objevil nadání pro chytání létajícího talíře. V roce 1974 se svým psem o přestávce vnikl na stadion hřiště, kde probíhalo baseballové utkání. Alex předvedl neskutečnou show, po které byl odveden ochrankou za nepovolené vniknutí na plochu a Ashley se mu bohužel ztratil. Zatoulaného psa se ujala rodina, u které svého psa Alex po nějaké době objevil. Tento příběh se stal tak slavným, že neunikl téměř žádným americkým médiím.

 

V České republice se tento sport začal rozvíjet v roce 2006, kdy zde byl založen DiscDog klub České republiky. V roce 2008 se zde konalo mistrovství evropy.

Jaké vybavení potřebujete?

Pro tento sport toho nepotřebujete mnoho. Vyberte si kvalitní disk, který bude bezpečný pro vašeho psa. Existují speciální disky právě pro psy. Rozhodně to nezkoušejte s klasickým frisbee, které by mohl pes rozkousnout a úlomky plastu by mohly poškodit psovi tlamu.

Máte sportovní ambice?

Závodit můžete v několika disciplínách, které lze rozdělit do dvou kategorií:

  • distanční disciplíny, při kterých se hodnotí pouze pokusy, kdy pes chytne disk ve vzduchu
  • freestyle, při kterém může páníček ušít sestavu na míru - k dispozici máte 10 disků, 2 minuty času a hudbu.

    dogfrisbee-freestyle

Jaký pes je vhodný?

Dogfrisbee se hodí pro všechny psy, kteří rádi aportují a milují pohyb. Trpělivým a motivačním výcvikem můžete pro dogfrisbee nachnout i psa, který není zrovna rozeným aportérem. Vše vyžaduje čas a pozitivní výcvik, při kterém budete odměňovat i malé pokroky vašeho psa.

 

Pes by měl být v dobré kondici, proto pokud se zatím žádnému sportu nevěnujete a váš psí kamarád má nadváhu, tak se zaměřte na jeho fyzičku. Můžete společně občas vyběhnout  a zkusit canicross. Až poté přistupte k samotným výskokům a intenzivnímu aportování. Pro začátek bude určitě nejlepší, pokud si najdete parťáky, kteří vám předají zkušenosti a zpočátku vám s tréninkem poradí.

 

Přejeme vám mnoho úspěchů a zábavy, kterou si při tomto sportu jistě užijete!