První dny se štěňátkem v novém domově

Přestože je život se psem velkým dobrodružstvím, přináší s sebou také mnoho povinností a obrovskou odpovědnost za další živou bytost, která na vás bude zcela závislá. V prvních dnech musíte svému malému čtyřnohému kamarádovi ukázat jeho nový domov a věnovat mnoho pozornosti, aby přijal novou situaci, rodinu a domov.

První chvíle v novém domově jsou důležité

První věc, kterou musíte pochopit je, že zatímco se těšíte na příchod nového člena rodiny, vaše štěně už nebude tak nadšené. Najednou je vytrženo z jediného prostředí, které znalo a ve kterém se cítilo v bezpečí. Je odděleno od své matky a sourozenců, odvezeno cizími lidmi na jiné místo. A právě tady začíná vaše role.

Musíte ukázat štěněti velkou podporu, aby jeho první dny v jeho novém domově byly pro něj co nejméně stresující. Všechno chce čas. Dejte pejskovi příležitost, aby poznal vás a nový domov. Nechte ho volně prozkoumávat a čichat.

Je to důležité, protože tímto způsobem shromažďuje informace o novém prostředí, musí to však být jeho vlastní iniciativa. Některá štěňata jsou odvážnější a zvědavější na svět, jiná jsou trochu plachá a uzavřená.

Štěně musí být postupně socializováno. Musí poznat různé lidi, ostatní členy rodiny, včetně dalších zvířat, které doma máte. Aby se v novém domově cítilo bezpečně, mělo by mít vlastní místečko se svým pelechem, kde bude mít možnost odpočívat, aniž by bylo rušeno členy rodiny.

Naučte štěně samostatnosti co nejdříve. Na začátku stačí nechat psa v jiné místnosti a po cca dvou minutách se k němu vraťte - pokud je klidný a uvolněný, odměňte ho za to! Postupně prodlužujte dobu vaší nepřítomnosti.

NÁŠ TIP: Jste teprve ve fázi přemýšlení o novém psím členovi domácnosti? Začtěte se do našeho článku o tom, jak vybrat vhodné štěně pro vás.

stene-doma

První noc může být náročná

  • Vezměte štěňátko na noc (například prvních 14 dní) do své ložnice. A někde poblíž vaší postele mu dejte pelíšek nebo klec ve které bude váš nový člen rodiny nocovat. Díky tomu, bude pes blízko vás, ale nebude spát ve vaší posteli.
  • Když váš pes spí lépe v noci a lépe snáší odloučení od své matky, můžete postupně zvětšovat vzdálenost pelíšku nebo klece od vaší postele. Postupně můžete přesunout štěně například do vedlejší místnosti.
  • Díky tomu naučíte svého psa spát na svém místě, ale bez přímého kontaktu s vámi. Tato metoda je vyzkoušená a velmi přátelská ke psům

Buďte však připraveni na několik bezesných nocí. Nikdy nekřičte na štěně, když začne v noci kňučet nebo štěkat, protože tím způsobíte jen problémy a zničí se psychika psa a důvěra psa ve vás!

Než štěně dorazí k vám domů, musíte se na něj řádně připravit. Jaké základní potřeby budete potřebovat si můžete přečíst níže.

Jakou výbavičku si připravit?

Neposlušné štěněcí miminko může běhat a skákat, odstraňte tedy všechny nestabilní a nebezpečné předměty z jeho dosahu. Pokud máte koberce, je lepší je na začátku srolovat, aby nesloužily jako toaleta. Zajistěte všechny nebezpečné předměty, jako jsou uvolněné kabely, které může vaše štěně žvýkat a překousat.

6 věcí, na které nesmíte zapomenout

TIP: Pokud je to možné, vezměte si z předchozího bydliště vašeho štěněte něco, co mu je blízké a co mu bude vonět. Například starou hračku nebo deku. Zjistěte si také, jaké jídlo doposud jedl. Pokud ho chcete změnit na jiné, dělejte to pomalu a každý den postupně snižujte podíl starého jídla za nové.

Jak odnaučit psa čůrat doma?

Jedním z nejdůležitějších pravidel jsou časté procházky. Štěně byste měli brát ven každé 2-3 hodiny, ale také po jakékoliv činnosti, která stimuluje jeho metabolismus. Mezi takové aktivity patří například jídlo, spaní nebo hraní.

Venčete také psa, jakmile si všimnete, že začíná hledat místo, kde by mohl čůrat nebo kakat. Na každou takovou procházku si určitě vezměte pamlsky a odměňte psa pokaždé, když udělá fyziologickou potřebu. Po dokončení potřeby nechoďte hned zpět domů, aby si nemyslel, že čůrání znamená příchod domů.

 

stene-prvni-dny

Co když pes čůrá doma?

Musíte být trpěliví a přijmout skutečnost, že takové nehody s čůráním se mohou štěňátkům stávat až do 10 - 11 měsíců jejich života. Pokud doma najdete loužičku nebo hovínko, psa za to nijak nekárejte, ignorujte to a neutíkejte hned pro hadr nebo jiné čisticí prostředky. Tímto můžete psa vystresovat k tomu, aby se vás bál. Nejlepší je chvíli počkat a pak neutrálně vyčistit podlahu a předstírat, že se nic nestalo. 

Stojí za to použít na čůrání podložky z buničiny pro štěňata?

  • Existuje jeden velký problém s podložkami, který se objeví, když se je pokusíte později stáhnout. Bohužel podložky učí psa čůrat na něco měkkého, rozhodně se liší texturou od trávníku nebo chodníku. Navíc tím, že dáte psovi povolení čůrat na něco měkkého doma (a ještě ho za to odměníte), dopřejete psovi pocit úlevy a je velmi pravděpodobné, že toto chování zopakuje.
  • Podložky ztěžují psovi pochopení pravidel a prodlužují dobu učení, jak a kde vykonat potřebu. Rychlejším a efektivnějším řešením je odstranit z podlahy všechny měkké materiály (koberce, ručníky) a důsledně uplatňovat výše uvedené zásady. 
  • Pokud se však rozhodnete použít podložky pro štěňata, nezapomeňte je stáhnout co nejdříve. Podložky jsou vhodné zejména pro staré psy a pejsky s omezenou hybností.

Naučit štěně novým dovednostem, včetně vykonávání fyziologických potřeb vyžaduje vaše odhodlání, důslednost a trpělivost. Musíte být odolní vůči mokrým skvrnám na podlaze, ale zároveň psa podpořit častými procházkami a pozitivním přístupem.