Pomoc! Línání aneb psí chlupy všude

Přichází jaro a s tímto ročním období začínají psi línat. Naštěstí existuje mnoho tipů a rad, jak se s tím vypořádat. Mít psa v našich životech má spousty výhod, i když při línání srsti mohou nastat určité nepříjemnosti a to zejména pokud máte psa v bytě. Strávíte totiž většinu času s vysavačem nebo hřebenem v ruce.

Je třeba si ujasnit, že línání psů je zcela přirozený a nezbytný proces!

Proč a kdy psi línají?

Každý pes líná. Obvykle línání trvá asi 1 - 1,5 měsíce a ovlivňuje celý povrch těla psa. Fyziologický proces výměny srsti probíhá dvakrát ročně: po zimě (tj. na jaře) a před zimou (tj. na podzim).

Výměnu srsti psa stimulují jak vnitřní faktory (hormony, zdravotní stav, výživa), tak vnější faktory (délka dne, počasí, užívané léky). Změna světla může mít na psa také velký vliv. Je to důležitá informace pro majitele, jejichž pes tráví většinu času v bytě - umělé osvětlení může narušit přirozené biologické hodiny psů a způsobit změny v procesu vypadávání srsti.

Línání je proces podléhajícím určitým zákonitostem. Majitelé fen si mohou všimnout, že línají brzy po hárání, což je způsobeno hormonálním nárůstem. Feny také nejsilněji línají, když krmí svá štěňata.

Pozor na dlouhodobé línání

Dlouhodobé línání by však mělo zvýšit vaši bdělost. Není to vždy spojeno s nedostatkem přirozeného světla. Pokud navíc u psa pozorujete lokální alopecii, úplnou alopecii nebo svědění, měli byste se poradit s veterinářem. Pomocí testů pak můžete vyloučit, zda váš mazlíček nebojuje se zánětlivým nebo plísňovým onemocněním, alergií nebo jinými kožními parazity.

Línání nelze zastavit, protože se jedná o fyziologický proces. Ať se vám to líbí nebo ne, vypadávání srsti psa se během prvních jarních a podzimních měsíců stane součástí vašeho každodenního života. Jediné, co můžete udělat, když pes líná, pokusit se zkrátit dobu procesu. Jak? To si můžete přečíst níže.

linani-u-psu

Tipy a rady, jak línání urychlit

Zbavte se mrtvých psích chlupů! Pravidelné kartáčování, stříhání či trimování srsti zkrátí dobu línání. Pro pohodlí psa a úsporu času stojí za to věnovat se péči o srst vašeho psího parťáka celý rok, nejen v sezóně, kdy pes ztrácí srsti extrémně hojně. Hodit se také bude pelíšek, u kterého můžete sundat potah a snadno jej vyprat.

  • Co použít ke kartáčování vašeho mazlíčka? Na trhu je mnoho produktů, které jsou účinné v boji při výměně psích chlupů. Můžete si vybrat mezi dřevěnými, štětinovými a drátěnými kartáči, zvolit hřeben, zastřihovač nebo nástroje určené pro speciální úkony - pomocí nich odstraníte spleti chlupů, poskytnete psovi jistou dávku masáže (gumové rukavice) nebo se efektivně zbavíte podsady (škrabky). Pokud si nejste jisti, jaký produkt bude pro péči o vašeho psa fungovat, požádejte o radu odborníka.
  • Další důležitou pomocí může být suplementace, ale stejně jako v případě výživových doplňků pro člověka - pouze pravidelné podávání přípravků se promítne do výsledků. Díky nim nová srst, která vytlačuje starou, roste zdravá a silná. Pokožka se navíc nevysušuje. Když se váš pes zbaví staré srsti, vyplatí se mu dát doplněk obsahující omega 6 a 3 mastné kyseliny a přísady jako biotin nebo zinek.
  • Některé druhy granulí jsou také s přídavkem vhodných přísad, které zlepšují stav pokožky a srsti. Krmivo pro vypadávání chlupů se doporučuje zejména psům s dlouhodobým línáním nebo s dermatologickými problémy.
  • Rovněž použitím vhodných šamponů a kondicionérů pro psy můžete zlepšit stav srsti a zkrátit proces línání.

Různá plemena - jiné línání

Ne všechna plemena ztrácejí srst stejným způsobem. Je velký rozdíl, zda vám bude doma línat sibiřský husky, jorkšír nebo dobrman.

Pokud si chcete ušetřit sezónní trápení spojené s čištěním chuchvalců nebo si nechcete zahrávat s alergiemi, volte psa, který nemá podsadu. Výmarský ohař nebo maltézský psík bude pro vás zaručeně menší výzvou než výše zmíněný sibiřský husky.

Podívejte se na následující typy srsti: 

  • Krátká a hladká srst - vyskytuje se např. u psích plemen jako jsou doga, dobrman nebo mops. Línání je jemné. Srst nemá podsadu a je snadné se o ni starat. Stačí ji jednou týdně kartáčovat.
  • Krátká dvojitá srst - vyskytuje se u retrívrů a rotvajlerů. U labradorů není podsada zcela ztracena kvůli adaptaci plemene na vodní podmínky. Srst není příliš náročná, psa stačí kartáčovat dvakrát týdně. Línání může být díky podsadě poměrně intenzivní.
  • Krátká, drsná srst (drsnosrstí psi) - nachází se např. u drsnosrstých jezevčíků nebo kníračů. Línání není intenzivní. Tento typ srsti vyžaduje především zastřihávání a trimování.
  • Vlněná srst - vyskytuje se u pudlů a srst vyžaduje pravidelné česání a zastřihování.
  • Dlouhá a hedvábná srst - vyskytuje se u plemen jako je jorkšírský teriér nebo afgánský chrt. Tento typ srsti nemá podsadu, takže línání není tak intenzivní, vyžaduje však velmi pravidelnou péči.
  • Dlouhá a hustá srst - takový kožíšek uvidíte u tibetského teriéra. Má podsadu a srst je velmi náročná a línání je poměrně intenzivní.
  • Dlouhá srst s podsadou - taková srst se vyskytuje u plemen typu border kolie a patří mezi nejnáročnější srst k vyčesávání. Línání u těchto psů je nejintenzivnější.
  • Bezsrstí (nazí) psi - tito psi nemají srst, ale někteří, jako např. čínský chocholatý pes, mají části těla osrstěné. Tyto oblasti vyžadují pravidelné kartáčování. Tato srst nemá podsadu a postrádá línání, nicméně nahá kůže potřebuje intenzivní péči.

Línání a starost o srst domácích mazlíčků vypadá zdánlivě složitě! Ale není tomu tak, pokud jste dočetli náš článek až do konce, blahopřejeme - stali jste se specialistou v péči o srst vašeho psího parťáka. Bez ohledu na to, kolikrát sáhnete letos na jaře po vysavači, hřebenu nebo zastřihovači, starejte se o srst vašeho psa, jak nejlépe umíte!