Jak pes vidí televizi?

Pro lidi je naprosto normální trávit čas sledováním televize. Pokud ale máme psa, můžeme si často pokládat řadu otázek o tom, zda je v pořádku, že pes televizi sleduje s námi a jestli na něj nemá špatný vliv. Vše o jeho zraku a vnímání televizního vysílání se dozvíte zde!

Psí zrak pod mikroskopem

Psí zrak se výrazně odlišuje od lidského, zejména v několika klíčových aspektech. Psi mají omezené schopnosti vnímat barvy, jelikož jejich zrakové buňky jsou citlivé především na modrou, šedou a žlutou barvu, zatímco mají problémy s vnímáním červené a zelené. Jejich zrak se dá přirovnat k lidem trpícím druhem barvosleposti.

Co se týče nočního vidění, psi mají výraznou výhodu, protože mají více tyčinek v sítnici, což jim umožňuje vidět i za špatných světelných podmínek. Jejich schopnost nočního vidění je také podpořena odrazivou vrstvou za sítnicí, což způsobuje záření očí ve tmě.

Díky většímu množství buněk citlivých na pohyb mají psi také vyvinutější vnímání rychlých pohybů a širší zrakové pole, což jim umožňuje lépe reagovat na události v jejich okolí. Oproti tomu jejich schopnost rozlišovat detaily na větší vzdálenosti je nižší než u lidí.

jak-vidi-pes

zdroj: https://www.vaschovatel.cz/blog/38-jak-vidi-pes.html

 

I když jsou psí oči tvořeny podobnými strukturami jako lidské oči - víčky, čočkou, duhovkou a sítnicí - hlavním rozdílem je právě odrazivá vrstva - latinsky ,,tapetum lucidum”. Celkově je psí zrak přizpůsoben nočnímu vidění, vnímání pohybů a zachycování základních detailů, což přesně popisuje jakožto společenských zvířat vyvinutých z dravců.

Co pes vidí, když sleduje televizi?

Pro psy je sledování televize zcela odlišným zážitkem než pro lidi. Jejich způsob vnímání vizuálního obsahu je ovlivněn jejich zrakovými schopnostmi a instinkty. Když pes sleduje televizi, vidí pohyb, barvy a světelné změny, ale jeho schopnost rozeznávat detaily a složitější vizuální scény je omezená. Jejich vnímání televizního obrazu je tedy méně přesné než u lidí a pravděpodobně je dokonce řada plemen krátkoslepá, tedy vidí obraz rozmazaně.

Psi jsou citliví na pohyb a rychlé změny, což může být důvodem, proč na televizi reagují. Některé programy s intenzivními pohyby, jako jsou sportovní zápasy nebo animace, mohou zaujmout pozornost psa. Přestože vidí obraz na televizi, nemají schopnost rozumět obsahu.

Samozřejmě mohou psi reagovat na zvuky z televize, zejména pokud slyší zvířecí zvuky nebo hlasové povely, které mohou považovat za pokyny od vás. Někteří psi však mohou být zmatení nebo vyplašení, pokud slyší neznámé zvuky nebo hlasité zvukové efekty, které jsou běžné v televizním vysílání.

pes-tv

Proč někteří psi rádi sedí u televize?

Chování psů v blízkosti televize je velice individuální, a proto se velice špatně zkoumá, ale řada studií prokázala, že psi jsou schopni v televizi rozpoznat některé základní tvary a to upoutá jejich pozornost. Také například dokáží identifikovat, že v televizi běží pes a nikoliv jiné zvíře. Přes to všechno je faktem, že televize je nezabaví na nijak dlouhou dobu. Pokud s vámi váš miláček tráví u televize celé večery, bude to spíš tím, že chce být ve společnosti svých páníčků a bere to jako návyk, kdy všichni společně sedíte a odpočíváte.

Jaký program psovi naladit?

Pokud si chcete se psem u televize užít, můžete zvolit programy s jasnými vizuálními prvky a pohybem, které by mohly zaujmout jeho pozornost. Existují také speciální kanály nebo videa pro psy, která obsahují zábavné zvuky a obrazy zvířat, které mohou být pro psa atraktivní. V Americe byla například spuštěna psí televize DOGTV.

Je však důležité sledovat reakce svého psa a ujistit se, že mu televize nezpůsobuje stres nebo nežádoucí chování. Každý pes je individuální a může mít jinou reakci na sledování televize, takže pozorně sledujte jeho chování a pocity.

 

Přejem vám mnoho skvěle prožitých dnů a večerů s vašimi čtyřnohými parťáky.