Kam na výlet se psem? Do Jeseníků!

Jeseníky jako pohoří můžeme rozdělit na dvě oblasti - Nízký Jeseník, který se nachází na severu Moravy a v jižní části Slezska a Hrubý Jeseník. Hrubý Jeseník je druhé nejvyšší pohoří v České republice, jehož nejvyšší horou je Praděd. Na území Hrubého Jeseníku byla kvůli přírodnímu bohatství vyhlášena chráněná krajinná oblast Jeseníky o rozloze 740 km². 

Jak vznikl název? 

Hrubý a Nízký Jeseník (i Jeseníky) jsou horská jména, které vznikla z německého místního jména Gesenke, což znamená svah, úbočí. Původně toto jméno patřilo zaniklému městečku a horskému průsmyku ve Vrbně pod Pradědem. První počeštěné podoby, jako slovo Jeseník, vznikaly v 17. století. Názvoslovná fantazie v 19. století spojila slova Gesenk přes český Jeseník s řeckým jménem Askiburgion oros, neboli jesenné hory.

Jeseníky jsou tajemné hory, tak vezměte svého čtyřnohého parťáka a pojďme je společně prozkoumat.

Kam na výlet (se psem)? 

 

  • Praděd

 

Neměli byste vynechat se svým psem nejvyšší vrchol Praděd, 1491 m n. m., který lze snadno odlišit od ostatních hor díky vysoké vysílací věži, ve které je hotel, restaurace a vyhlídka. Na vrcholu věže je nejvyšší bod v České republice, který díky anténě dosahuje výše než Sněžka. 

Nejmalebnější cesta na Praděd vede údolím Bílé Opavy z Karlové Studánky.

Kromě Pradědu se v Jeseníkách nachází i několik dalších vrcholů nad 1300 m n. m., např. Břidliční hora, Jelení hřbet nebo Malý Děd.

praded-jeseniky

 

  • Jesenický kras, největší mramorová jeskyně v České republice

 

Malý pás vápencových útvarů na severních svazích Jeseníků a Rychlebských hor byl několikrát propláchnut vodou z tajícího ledového příkrovu, což umožnilo vznik úžasných podzemních útvarů vyhloubených nejen ve vápenci, ale i v mramoru.

Největší českou mramorovou jeskyní je jeskyně Na Pomezí, která se nachází u silnice pod sedlem Na Pomezí, směrem na Vápenné.

Vstupné: 

Plné 150 Kč, Snížené 120 Kč, Dětské 90 Kč

Doba prohlídky je cca 45 min.

POZOR! Psům do jeskyně není vstup povolen.

 

  • Sedlo Červené hory a trasa na Praděd

 

Absolutní hit Jeseníků. A to jak v létě, tak v zimě. Výhledy vám nezaručíme, protože mohou být pod přikrývkou mraků, i když dole svítí slunce. 

U Červenohorského sedla se nachází lyžařské středisko a vybíhají zde běžecké tratě Jesenické magistrály - na západ k Šeráku a na východ do Švýcárny a Pradědu. Můžete jít s vaším psem tedy touto cestou a kochat se výhledy. Stezka je snadná a zkušenému turistovi bude trvat dvě až tři hodiny. 

Po stezce se můžete vrátit zpět nebo se dostat na druhou stranu Pradědu do Karlovy Studánky.

 

  • Velké Losiny

 

Dostat se na toto místo vyžaduje klikatou cestu přes Červenohorské sedlo 1013 m.n.m., ale turistické cíle stojí za to!

  • Pod kopcem na okraji vesnice je velký zachovalý hrad. Po mnoho staletí patřil hrad rodině Žerotínů, poté Lichtenštejnů.
  • Další památkou je papírna ze 16. století, která se nachází poblíž hradu. Dodnes vyrábí ruční papír. Je možné navštívit vystavu o technologii výroby papíru od starověku do současnosti. Také stojí za to navštívit obchod, kde si můžete zakoupit výrobky z ručního papíru.
  • Při návštěvě Velkých Losin nelze nevidět lázeňskou čtvrť, která je známá svými teplými minerálními prameny se specifickým zápachem síry. Stojí za to projít parkem se zajímavou flórou včetně rododendronů a vzácných jehličnanů a také historickými lázeňskými budovami.

Pokud budete v Jeseníkách na více dní, jistě se vám budou hodit naše tipy, kde se svým psím parťákem složit hlavu.

Tipy na ubytování se psem v Jeseníkách

 

 

Nekuřácké ubytování s kuchyňkou. Vybrat si můžete 2 až 7lůžkový pokoj se společným sociálním zařízením na patře. Přiobjednat si můžete snídani a pejsci jsou vítáni za poplatek 100 Kč/noc.

 

 

Pokud hledáte pohodlné ubytování, pak tento penzion je ten pravý. Penzion je zrekonstruován, je zde dětský koutek i velká zahrada, kde můžete vyvenčit svého pejska. 

Psího mazlíčka s sebou po dohodě s majiteli můžete. Podmínkou však je, že nebude ležet na posteli! Poplatek za psa je 100 Kč/noc.

Doporučujeme si nastudovat na stránkách penzionu cyklistické a turistické trasy ve Velkých Losinách. Jsou tam moc hezké trasy, které vedou až do Polska.

 

 

Krásná oblast Jeseníků a zvířátka k tomu. Pokud máte děti a máte rádi klid, pak toto ubytování je právě pro vás.

Můžete si zde zajezdit na koni, zahrát ping pong, dopřát si saunu, vykoupat se v nedalecích rybnících, objednat si pobyt od snídaně po večeři nebo si uvařit v kuchyňce sami. Co víc si přát!

A pejsek tu může být s vámi za poplatek 50 Kč/noc.


Doufáme, že jsme vás inspirovali našimi výletními tipy v krásných Jesenících. Užijte si hezké chvíle s rodinou a vašimi čtyřnohými kamarády. A pokud vám tipy v tomto článku nestačily, začtěte se zde. Výletu zdar!