Co dělat, když má pes potíže se vstáváním?

Starší pes vyžaduje od člověka velkou pozornost a určitou dávku empatie. Ne každý ví, jak se o takového psího seniora postarat a mnoho lidí také nechápe, že v určitém věku má pes specifické potřeby. 

Ve srovnání s lidským je život psa velmi krátký. Žijeme s naším psem a když zestárne, může to pro nás být složité. Přesto je potřeba se o psího parťáka postarat a dopřát mu bezstarostné stáří.

stari-psa

Dopřejte psovi poklidné stáří

Starší psi jsou vystaveni vyššímu riziku různých nemocí. Nejčastější jsou degenerace kloubů a páteře. Pes trpící osteoartrózou může kulhat nebo ztuhle chodit. Časté jsou také třesy svalů a končetin a změny v chování, například vyhýbání se chůzi. Stárnoucí psi, zejména ti s dlouhou páteří, jako jsou jezevčíci nebo němečtí ovčáci, mohou také trpět diskopatií. Jedná se o onemocnění meziobratlové ploténky. Existují také srdeční obtíže, které snižují pohyblivost psa. 


Špatný zrak může být způsoben šedým zákalem, ale může být také důsledkem cukrovky, selhání ledvin nebo jater. Psí senioři mohou mít také často problémy s onemocněním dásní a zubů, což způsobuje nepohodlí a ztěžuje stravování. 

Prevence je lepší než léčba - a platí to i pro naše psy. Problémům ve stáří se můžeme vyhnout nebo je alespoň zmírnit.

Jaké konkrétní choroby a neduhy mohou psy trápit

Onemocnění kloubů u psů jsou častým jevem, který postihuje především starší psí chlupáče. Neznamená to však, že by se mezi mladými psy neduhy spojené s klouby nevyskytovaly, právě naopak. Nejčastěji se projevují kulháním nebo viditelnými obtížemi při chůzi či vstávání z pelíšku.

Kloubní degenerace se již stala civilizačním psím onemocněním, trpí jí téměř každý pátý pes. Tento bolestivý stav je nezávislý na velikosti nebo plemeni zvířete, respektive jeho stavbě a tělesné hmotnosti. Může být způsobeno nadměrnou zátěží, příliš intenzivním cvičením nebo nesprávným fungováním kloubu. 

Mezi nejčastější onemocnění patří artróza a artritida. Ačkoli znějí podobně a mají co dočinění s kostmi, vazy a klouby, jsou to dvě různé nemoci. Sdílejí mnoho stejných příznaků, včetně ztuhlosti kloubů a bolesti, ale rozdíl mezi nimi je poměrně výrazný. Artritida je chronická metabolická porucha, která vede k příliš vysokým hladinám kyseliny močové v krvi psa. Krystaly kyseliny močové se začnou hromadit v kloubech a šlachách, ale také v ledvinách. To vede k lokálnímu zánětu a silné bolesti kloubů. Nejčastější typ artritidy je způsobena opotřebením kloubní chrupavky.

TIP! O artróze u psů a  její včasné prevenci si můžete přečíst v našem článku na blogu: ZDE

Jaké jsou příčiny onemocnění kloubů u psů:

  • obezita a nadváha, 
  • genetická predispozice nebo vrozená onemocnění, 
  • zlomeniny nebo podvrtnutí s poškozením kloubů, 
  • hormonální poruchy, 
  • infekční a autoimunitní onemocnění (např. lymská borelióza, revmatoidní artritida),
  • poruchy osifikace,
  • nadměrné zatížení kloubů, 
  • rakovina, 
  • věk psů, 
  • nutriční nedostatky, 
  • abnormality růstu.

Onemocnění kloubů vznikají z různých příčin a přestože nemůžeme ovlivnit všechny, některým lze předcházet.

Jak psovi pomoci?

Starší psi a psi, kteří trpí obtížemi s pohybovým aparátem, mají problémy se vstáváním. Těžko se jim chodí a mají problémy například se skákáním ze svého oblíbeného gauče.

Máme pro vás tipy, jak psovi pomoci nebo alespoň ulehčit od bolesti.  

Ortopedické pelíšky chrání klouby, svalový systém a pomáhají při péči o zdraví vašeho psího kamaráda. Matrace bývají s paměťovou pěnou, která snižuje tlak a namáhání kloubů zvířete. Díky tomu je kosterní systém zatížen napětím a přetížením, což významně snižuje riziko zánětu. Psi také snáze vstávají.


Problémy s klouby se zhoršují zejména, když je zima a vlhko. Dbejte na správné umístění pelíšku na místo, kde není průvan.

Skvělá pomůcka pro starší psy a psy, kteří mají nemocné klouby, zvýšené zdravotní lehátko jim pomáhá lépe vstát. Další bonus těchto lehátek je, že kolem celého pelíšku může proudit vzduch, je to ideální pelíšek k v parném létě na vaši zahradu nebo do bytu.

Pomůcka, která usnadňuje pohyb psům při zdolávání výškových rozdílů, např. na pohovku.  Šetří záda a klouby nemocných a starších psů. Je vhodná i pro štěňata, aby nemusela zdolávat nepřiměřené výškové rozdíly.

schody-pro-psy

Jak léčit kloubní onemocnění?

Metody léčby kloubních onemocnění u psů by měly být přizpůsobeny danému onemocnění a jeho závažnosti, ale také věku, kondici a zdravotnímu stavu psa.

Mezi nejčastěji využívané metody patří:

  • Fyzioterapie - jak fyzioterapeutická cvičení, tak specializované masáže jsou mimořádně nápomocné při snižování bolesti a zvyšování pohyblivosti kloubů. Cvičební program by však měl individuálně upravit odborník, který bude brát ohled na kondici psa a jeho možnosti.
  • Plavání - je jedním z nejefektivnějších způsobů posílení svalového aparátu. Plavání je také skvělé jako rehabilitační procedura. Podporuje pohyblivost v kloubech, která je zásadní pro zdravý pohyb.
  • Udržování zdravé tělesné hmotnosti - vzhledem k tomu, že nadváha výrazně zvyšuje riziko onemocnění kloubů, je udržování správné hmotnosti zvířete velkým pomocníkem jak v prevenci, tak i v léčbě těchto onemocnění.
  • Doplňky stravy - přípravky, jejichž úkolem je nejen zmírňovat příznaky daných nemocí, ale také předcházet nebo omezit jejich výskyt. Mezi nejdůležitější patří glukosamin a chondroitin, tedy doplňky, které se nacházejí v komerčních krmivech pro psy. 

Jaké živiny či ingredience zařadit do jídelníčku psů, kteří bojují s kloubními problémy?

  • Glukosamin - aminocukr nacházející se v kloubní chrupavce, pojivové tkáni a synoviální tekutině. Úkolem glukosaminu je zmírňovat bolesti kloubů, zlepšovat jejich fungování a opravovat chrupavky. Snižuje také zánět v kloubech.
  • Chondroitin - je organická chemická sloučenina, která je jednou z klíčových složek kloubní chrupavky. Je schopen pomoci obnovit kloubní chrupavku, snížit zánět a bolest. Jeho suplementace je velmi často kombinovaná s glukosaminem.
  • Kolagen - protein nacházející se v pojivových tkáních. Jeho suplementace zlepšuje pružnost kloubů a podporuje správný stav kloubních chrupavek a kostí.
  • Zelená mušle - doplněk s jedinečnými vlastnostmi, který obsahuje řadu neobvyklých složek. Zelené mušle jsou schopny zvýšit pružnost a pohyblivost kloubů, obnovit chrupavku a synoviální tekutinu, včetně snížení bolesti. Kromě toho má i protizánětlivé účinky.
  • MSM (methylsulfonylmethan) - je organická sloučenina síry, která zvyšuje obranyschopnost celého organismu, má protizánětlivé vlastnosti, snižuje bolest a podporuje rekonstrukci kloubní chrupavky.

Z dalších ingrediencí, které jsou prospěšné pro psí klouby, stojí za to vyzdvihnout kyselinu hyaluronovou, omega-3 kyseliny nebo ostropestřec.

Zdravé klouby jsou nejen zárukou volnosti v pohybu, vstávání nebo provozování různých činností, ale také pohodlí vašeho milovaného psího parťáka. Nemoci kloubů  u psů omezují schopnosti psa, zároveň mu způsobují bolesti, což může mít následně negativní dopad na pohodu a chování zvířete. Péče o psí klouby by proto měla být důležitá hlavně pro obecné blaho mazlíčka.

Kloubní potíže u psů jsou onemocnění, která nelze terapeuticky odstranit, ale lze nežádoucí příznaky zmírnit a pes tak může zvesela vyskočit ze svého pelíšku a může žít dlouhý život bez bolesti.

Poklidné stáří - zdravá strava a přiměřená aktivita

  • Strava

Strava je nejdůležitější součástí života psa. Tím, čím psa krmíte po celý jeho život, má přímý dopad na kvalitu jeho života ve stáří. Mladé tělo psa je schopné vypořádat se s mnoha škodlivými faktory, ale starší pes tyto schopnosti ztrácí.

Zdravá strava a kvalitní doplňky je první věc, na kterou bychom se měli zaměřit, pokud chceme mít zdravého psa až do jeho stáří. Čím dříve začnete podávat kvalitní krmivo, tím lépe. Pamatujte, že na změnu není nikdy pozdě.

  • Aktivita pro psa

Důležitý je také pohyb psa. Hlavně přirozený pohyb v podobě procházek. Pes, který je fit, má ve stáří rozhodně větší šanci na zdraví než obézní pes. I starší psi by měli dostat svou dávku cvičení a pohybu, pokud to jejich zdraví dovolí.

  • Pravidelná péče veterináře

Starší pes by měl být pod dohledem veterináře. Péče veterinárního lékaře může psovi umožnit pohodlné trávení posledních let. Ne v utrpení, ale v přiměřené kondici. Veterinář může objevit degeneraci kloubů dříve než vy a díky tomu můžete vašemu čtyřnohému kamarádovi včas pomoci a ulevit mu od bolesti.

 

Být psím starcem může být obtížné. Pes ztrácí mladistvou energii, je vystaven mnoha chorobám a onemocněním. Jak dobře víte… je jednodušší předcházet než léčit! Proto se starejte o správnou stravu svého psa bohatou na cenné živiny. Vyberte správné výživové doplňky bohaté na omega-3 kyseliny, které jsou zodpovědné za snížení zánětu v kloubech. Nezapomeňte na procházky, správnou dávku cvičení a na konci aktivity zajistěte zdravý a pohodlný odpočinek výběrem vhodného ortopedického pelíšku.