Psí čich jako dokonalý nástroj

psi_cenich

Stejně tak, jako lidé vnímají okolní svět zrakem, psi k tomu mají určený především čich. Je to pro ně nejdůležitější a nejlépe vyvinutý smysl, díky kterému jsou schopni rozeznat neskutečné věci.

Čich bývá z pravidla o něco lepší u psů než u fenek, a také u plemen s delším čumákem, ale u každého psa je citlivost čichu dána geneticky. Pro představu, lidé mají asi 5 milionů funkčních čichových receptorů, které nám umožňují vnímat pachy, ale psi jich mají od 220 do neuvěřitelných 300 milionů. Jsou díky tomu schopni rozeznat detailně každý jeden pach i ve směsici několika, a vycítí pachovou stopu starou i několik měsíců.

Stejně tak dobře rozeznává zvířecí a lidské pachy, kterých bez problémů pozná druh, věk, pohlaví, ale i to zda je pes či člověk úzkostlivý, agresivní a podobně.

Jak psí čich funguje?

Psí čich by se mohl bez problému jevit jako opravdová superschopnost. Jak jsme již bylo zmíněno, je mnohonásobně citlivější a lepší než ten lidský. Není to však pouze díky množství čichových buněk, ale ovlivňuje to i spousta dalších faktorů.

Nosní sliznice u psů je například neustále zvlhčována a to jí umožňuje fungovat v podstatě jako houba, která do sebe nasaje pachy. Důležité také je, že ve chvíli, kdy psí čenich nasaje vzduch, existují dvě varianty, kam bude dále směřovat. Vzduch který slouží k dýchání projde klasickou cestou až do plic, ovšem pokud pes čenichá, vzduch je směřován do oblasti nosní dutiny, která obsahuje čichové receptory.

Zajímavostí také je, jak skvěle dokáží psi diferencovat pachy. V případě, že my lidé cítíme vůní nějakého jídla jako celku, pes detailně rozlišuje pachy jednotlivých ingrediencí.

pes_cichajici_pachy

Psí záchranáři

Díky svému neuvěřitlně skvělému čichu se ze psích kamarádů stali také nepostradatelní kolegové hasičů, záchranářů i policistů. Zastávají v těchto oblastech různé funkce, na které se připravují, nejčastěji už od štěňátek, na záchranářských výcvicích, a poté co složí národní zkoušku se mohou vydat do terénu. Nejčastěji pracují jako lavinoví psi, tedy pomáhají pracovníkům horské služby při sesuvu lavin a hledání ztracených lidí. Také je využívají policisté, záchranáři a armáda jako pátrací psi. Dokáží totiž spolehlivě vyčuchat ukryté drogy, lidské tělo zasypané sutinami, ale dokonce i podzemní a nášlapné výbušniny. 

Kynologická disciplína, kterou ještě neznáte

Jelikož dnešní článek je o psím čichu, máme zde něco i pro soutěživé páníčky. Představíme vám kynologickou disciplínu nosework, což je poměrně mladá a moderní disciplína téměř pro každého pejska. Doslovný překlad názvu nosework je práce s nosem a to je naprosto výstižné. Disciplína se totiž zaměřuje na vyhledávání specifických pachů v různých prostředích a je založena na práci psovoda se psem.

 

Soutěžní okruhy hledání bývají 4 a jsou to:

 

  • Hledání v přírodním prostředí (NW-N)
  • Hledání v lidském prostředí - vybavené místnosti a podobně (NW-U)
  • Hledání ve vodě (NW-W)
  • Rozlišování pachů mezi několika předměty a osobami (NW-D)

 

V každém okruhu jsou 3 stupně obtížnosti, ve kterých se postupně zvyšuje obtížnost, zvětšuje prostor a přibývají rušivé elementy.

Tato disciplína je skvělá především v tom, že je to pro psa zábavné, používá u ní svou přirozenou schopnost, skvěle trénuje koncentraci a také nepotřebuje žádné speciální vybavení. Je možné s ní začít v jakémkoliv věku a s jakýmkoliv plemenem.

Veškeré důležité informace pro soutěžící v ČR shromažďuje web nosework.cz.

Jak vyrobit čmuchací kobereček?

Pokud máte doma neposedného psa, kterého potřebujete dobře zabavit, a zároveň trénovat jeho čichové schopnosti, vyrobte mu kobereček na ukrývání pamlsků.

Podstatou celého koberečku je, že na kruhový, nebo jakýkoliv jiný základ, se naváže dostatečné množství různých látek, dlouhých přibližně 5 cm, které vytváří hustý kobereček. Do něho poté skryjete pamlsky a pejsek je musí vyčuchat a také čumákem vyprostit ze změti látkových vlasů.

Jako základ koberečku poslouží skvěle například perlinka, nebo děrovaná podložka do dřezu, která je gumová a zároveň má spoustu otvorů. Do těch pouze jednoduše provléknete a zavážete látkové proužky a je hotovo!