Jak odnaučit psa štěkání?

Proč vlastně psi štěkají?

Štěkání je pro psy přirozený způsob komunikace stejně tak, jako pro vlky, z nichž se vyvinuli. Zvukové signály psů se však od těch vlčích velmi liší a mohou být různé i napříč plemeny a pohlavími.

Je popsáno mnoho situací, které psy ke štěkotu vedou. Jedním z hlavních důvodů je varování před nebezpečím. Psi mají výborný sluch a mohou detekovat zvuky, které lidé neslyší, jako například přiblížení cizí osoby nebo jiného zvířete. Stejně tak to je i s čichem. Psi se podle pachu člověka rozhodují, jak na něho budou reagovat a některá empatická plemena dokonce rozpoznají, jakou náladu člověk má, zda je agresivní a podobně. Štěkáním tak upozorňují svého majitele na možnou hrozbu.

Další příčinou štěkání je projevování radosti a vzrušení. Psi mohou štěkat z radosti, když vidí svého milovaného člověka, psího kamaráda nebo když se jednoduše dobře baví.

Také psi ale štěkají z frustrace, například když jsou uzavřeni v ohradě nebo mají omezený pohyb nebo zůstanou sami doma příliš dlouhou dobu.

psi-stekani

Rozpoznejte, co Vám chce pes štěkáním říct

Jak jste se již v našem článku dočetli, psi mají ke štěkání různé důvody a s tím jde ruku v ruce fakt, že i tóny a znění jejich štěkotu se odlišují. Alespoň částečně porozumění psí řeči vám může nejednou pomoci při řešení nějakého skrytého problému.

Pokud pes vydává krátká, rychlá a opakovaná vyštěknutí vyskovým tónem, pravděpodobně to znamená radost a vzrušení, což velice často vyplívá i z konkrétní situace.

Naopak štěkání ze strachu je většinou v hlubší tónině nebo tóniny mění, je přerušované a často ho doprovází vrčení, slinění nebo drobné úskoky.

Psí nářek se dá také rozpoznat poměrně jednoduše. Úzkostlivé štěkání má vysoký tón, doprovází ho kňučení, smutný pohled a často se mění dokonce na vytí. Pes tím dává najevo strach, osamění slabost, ale často také bolest, což by mělo jistě zaujmout vaši pozornost. 

Štěkání na povel? Levou zadní!

Když budete učit pejska štěkat na povel, budete jistě potřebovat řádnou dávku trpělivosti a pamlsků. Existují různé metody jak psa naučit štěkat a možná bude potřeba jich vyzkoušet vícero.

Dobré je si při trénování zvyknout nejen na hlasový povel “štěkej!”, ale také na nějaký vizuální, jako například zvednutí prstu. Začněte tak, že využijete situací, kdy pes štěká přirozeně. V tu chvíli se mu dívejte do očí, ukažte mu vámi zvolený povel a několikrát zopakujte “štěkej!”. Poté ho uklidněte, pochvalte a odměňte dobrotou.

Později můžete začít s tím, že budete povel zkoušet kdykoliv, ale ze začátku je dobré psovi ukázat věc, po které velice touží nebo kterou naopak nemá rád. Obě varianty by však měly přirozeně způsobit štěkání.

Až se pejsek naučí štěkat na povel, začněte pracovat na tom, že mu neukazujete ani předmět, ani povel rukou, ale používáte jen ten hlasový.

Pejska u výcviku často odměňujte a buďte trpěliví, ale to platí u každého jiného povelu.

pes-trenink-povelu

A jak odnaučit psa nechtěnému štěkání?

Pokud máte problém s nadměrným nebo nechtěným štěkáním u svého psa, je důležité zjistit příčinu tohoto chování. Pozorujte situace, ve kterých k tomuto nepříjemnému štěkotu dochází, a také poslouchejte jeho tón. Tím, díky našemu návodu, jistě poznáte, co pejska trápí.

Pokud se jedná o úzkostné šěkání v bytě či na zahradě, na které si stěžují sousedé, nezbývá nic jiného, než tento problém řešit a lépe si zorganizovat čas. Není zkrátka možné si psa pořizovat s tím, že bude většinu dne sám bez své smečky. Pokud vám to dává tímto způsobem najevo, je potřeba se mu začít více věnovat.

Pokud váš pes začne štěkat doma ve vaší přítomnosti, či při chůzi po ulici, je nutné především zachovat klid. Pokud se pes cítí nervózní nebo ohrožený, určitě mu nepomůže váš zběsilý křik a tahání za vodítko. Když vás pes v takové chvíli slyší křičet myslí si, že ho v jeho štěkot podporujete. Mnohem lepší je (v případě procházky) lehce trhnout za vodítko, aby pokračoval v chůzi vedle vás, a klidným hlasem mu dát povel “ticho!”, “klid!” nebo “nesmíš!”.

Dobrým tipem také je, naučit psa jasný povel, po kterém má být absolutní klid a ticho. S tím se však pojí schopnost štěkání na povel. Pokud toto váš pejsek již ovládá, můžeme se zaměřit také na jasné ukončení štěkotu. Začněte opět velice pomalu tak, že vždy když pes sám od sebe přestane štěkat, odměňte ho pamskem a u toho opakujte povel “klid!”. Později se snažte přerušit štěkání dříve. Ve stresových situacích, jako je právě štěkání na kolemjdoucí, to může trvat výrazně déle, ale když si pes zvykne na to, že váš povel pro něj znamená “Vše je v pořádku, není důvod ke štěkání”, začne vám důvěřovat a poté už to půjde jedna báseň!

 

Doufáme, že vám naše rady pomohou k vyřešení všech psích nepříjemností. Může to trvat déle než čekáte, ale nepřestávejte to zkoušet! Výsledky přijdou dříve či později.