Hárání u fen aneb co byste měli vědět?

Hárání feny, známé také jako říje nebo prostě krvácení, je důležité téma pro každého majitele. Přestože se hárání projevuje především krvácením z genitálního traktu, není to stejné jako menstruace u žen. Je to jediná doba, kdy může psí fenka zabřeznout. Pokud máte doma fenku nebo si ji plánujete pořídit, vyplatí se vědět, kdy se objeví první hárání, jak dlouho trvá období hárání a jaké komplikace mohou během hárání nastat.

Hárání u fen - kdy se dostaví poprvé?

První hárání se u feny obvykle objevuje mezi 6. a 12. měsícem věku. U malých psích plemen se hárání většinou objeví dříve než u větších plemen, a to i v pátém měsíci života. Pokud se neobjeví po druhém roce věku feny, poraďte se s veterinářem.

Hárání u fen se obvykle vyskytuje každých 6 až 7 měsíců, ale u větších psích plemen se tato doba může protáhnout až na rok. Při hárání fenka krvácí a také se může chovat jinak než obvykle, souvisí to s fází říje, kterou prochází.

fena

Fáze hárání

U většiny fen trvá hárání asi 21 dní, někdy může být toto období o něco delší. Cyklus hárání není stále stejný, protože v těle feny v této době řádí hormony. Hárání se dělí do čtyř fází, které vyplývají ze změn, které probíhají v reprodukčních orgánech fenky.

  • Počátek hárání (proestrus)

 Období proestru obvykle trvá 7. až 10. dní po začátku krvácení. Během tohoto období se ve vaječnících vyvíjejí folikuly a děloha se připravuje na příjem oplodněných vajíček. Fena má oteklou a překrvenou vulvu, často močí, šíří pachovou stopu, která přitahuje všechny psy z okolí. Zatím, ale fenka na krytí není připravena a pravděpodobně bude vůči psům nepřátelská. Většina fen v tomto období nemá chuť k jídlu, ale častěji pijí.

  • Vlastní říje (estrus)

Estrus obvykle trvá asi 9 dní. Během této doby je krev zpočátku narůžovělá, zdá se zředěná a poté se rozjasní a získá téměř mléčnou barvu. Chování feny se hodně mění, dožaduje se pohlazení, objímá svého páníčka, prohne se v hřbetě a nakloní ocas  - tyto znaky naznačují, že je připravena přijmout pejska. V tomto období také dochází k ovulaci, která obvykle trvá asi 4 dny. Feromony vylučované fenou přitahují doslova zástupy psů a jsou tak silné, že se při procházce nelze vyhnout obdivovatelům. Mezi 9. a 13. dnem hárání dochází nejsnáze k oplození, proto je nejvhodnější doba pro páření.

  • Luteální fáze (metestrus)

Luteální fáze netrvá déle než 5 dní. V této době se tvoří žluté tělísko, které produkuje hormony, jenž připravují děložní sliznici na přijetí oplodněného vajíčka. Výtok z reprodukčních orgánů může opět ztmavnout.

  • Odpočinková fáze (anestrus)

 Toto je stav, který ukončí hárání a trvá až do dalšího hárání.

Pozor! Některé feny mohou mít tzv. tiché hárání, známé také jako asymptomatické. Krvácení není téměř žádné nebo je tak minimální, že se fenka olizuje a zakrývá stopy. Existují však určité znaky, které naznačují skryté hárání:

  • fenka má nateklou vulvu, 
  • touží po mazlení, 
  • chodí často močit, 
  • neustále se olizuje.

Tiché hárání většinou nevzbuzuje zájem psů, ašak fena je připravena k oplodnění.

Věděli jste, že hárání lze také posunout nebo dokonce přerušit? K tomuto účelu slouží hormonální injekce, které fence aplikuje veterinář. Tato metoda se však nedoporučuje k trvalému používání, protože feny, které ji podstupují, jsou náchylnější k pyometře, cystám a rakovině.

Kdy nakrýt fenu a jak probíhá březost?

Optimální věk feny pro nakrytí feny je od tří do sedmi let věku. Záleží na plemeni, zdravotním stavu a fyzické kondici vaší feny. Pes by neměl být připuštěn k feně při jejím prvním hárání, protože ačkoliv je již pohlavně vyspělá, není ještě fyzicky ani psychicky připravená mít štěňata. 

U mladých fen s sebou nese raná březost riziko perinatálních komplikací, ale i pozdějších, někdy závažných zdravotních problémů. Na druhé straně mentální nezralost, zejména nedostatek mateřského instinktu, může vést k odmítnutí vrhu. 

Poznám, že je fena březí a jak březost probíhá?

Poznat březost feny není vůbec snadné, pomůže vám s tím veterinář.  Příznakem mohou být zvětšené mléčné žlázy nebo třeba i to, že fena začne do svého pelíšku nosit hračky a projevovat tak mateřský instinkt. Březost feny trvá průměrně 63 dní a má tři fáze. Během březosti feně pomalu roste bříško a začíná se připravovat na porod.

Březost postupuje týden po týdnu. V 1. týdnu po oplodnění se ještě nic zásadního neděje. Avšak od tohoto okamžiku se začíná počítat doba březosti. V těle feny se začínají objevovat hormonální změny, které mohou významně ovlivnit její chování. V 3. týdnu po oplodnění se embrya usazují v děloze a začínají tvořit placentu. Ve 4. týdnu začínají embrya růst a přípomínají stále více malé štěňátka. Březost u feny se začíná projevovat až v 5. týdnu, kdy se začíná zvětšovat obvod jejího břicha. 6. a 7. týden jsou obdobím intenzivního vývoje plodů. Vytváří se kosterní systém. Fena začíná připravovat místo pro štěňata, kde se narodí a je vhodné ji přesunout na toto místo, kde bude rodit. To bývá v 8. nebo 9. týdnu.

TIP! Máte nebo si plánujete pořídit domu štěňátko? Podívejte se na náš článek: První dny štěněte doma, kde se dozvíte i to, jakou výbavičku si připravit nebo jak odnaučit psa čůrat doma.

Komplikace, na které si dát pozor

Hárání feny je velkým stresem pro samotného psa, ale i pro majitele. Buďte trpěliví a odpusťte svému mazlíčkovi změny v chování, které naštěstí za pár týdnu pominou. Období krvácení může být docela problematické a to z důvodu, že hárání může být vydatné a může zanechat stopy na podlaze či pohovce. Pro tyto účely je vhodné nasazovat svým pejskům speciální psí hárací kalhotky, které budou chránit před špiněním. Fenka by je však neměla nosit stále, protože by jí to bránilo v udržování hygieny v oblasti vulvy, což může mít za následek opruzeniny nebo infekci. 

harani-kalhotky

Zdroj: www.vetstreet.com

Další problematickou otázkou je zájem psů, během hárání. Proto se v tomto období doporučuje vyvarovat se venčení v místech, kde je vysoká hustota ostatních psů a účasti na soutěžích nebo výstavách. Fenka by měla být při procházkách držena na vodítku. Fenky, které pobíhají volně na zahradě vašeho domu, bohužel nejsou také v bezpečí a neměly by být ponechány bez dozoru. Jsou situace, kdy psi kopulují přes plot, hrabou za plote nebo přijímají “návštěvy” psích obdivovatelů, která mohou plot přelézt.

Kastrace u fen - prospěje zdraví?

Pokud neplánujete rozmnožovat vaši fenku, je nejlepší a nejbezpečnější nechat fenku vykastrovat nebo sterilizovat. Po zákroku už fenka nebude hárat a nezabřezne.Tato léčba má dvojí přínos.

  1. Zajišťuje stálou a účinnou antikoncepci.
  2. Zabraňuje rakovině pohlavních orgánů a zánětům dělohy.

Hárání feny je důležitým cyklickým procesem, který vyžaduje péči a pozornost. V současné době je již překonán mýtus, že by fena měla mít ze zdravotních důvodů jednou za život štěňata. Průzkumy neprokázaly žádné benefity.